** Kentsu Productions Pääsivu ** Mielikuvittamo **

** Kreisi Drakkis & PikkuHirviöt ** Orlochlessin Torni **

** Yhteystiedot ** KenNetti **

Copyright © 1985-2013 Kentsu Productions Oy Ltd
Viimeisin päivitys: Joulukuun 22, 2012

Jää hyvästi.

Tampereella, Särkänniemen elämyspuistossa sijainnut Orlochlessin Torni tarjosi viimeiset ajelunsa 27. elokuuta, 2011. Transitiivisylvinialaisia "yömiaisia" tarjottiin Orlochlessin Tornissa peräti kahdentoista kesäkauden ajan, vuodesta 2000 alkaen. (Se tekee tosin vain 11 vuotta, kuten Koulumestari Lähdemies totesi sormillaan laskien juuri ennen kuin päätyi sormenpäineen hapanimelälillukkeen kera Tornin ruokalistalle). Koko Varjoväki, Kentsu Productions sekä Tornin ylivahtimestari Kenneth Sundberg kiittävät kaikkia ystäviään yhdestätoista unohtumattomasta vuodesta. Vaikka Kreisi Drakkiksen & PikkuHirviöiden seikkailut ovat päättyneet Särkänniemessä, näiltä virallisilta sivuiltaan Orlochlessin Torni ei katoa minnekään!

E T U S I V U
Esittely & Sisällysluettelo

Särkänniemen Kummituslinnan rakennus ehti olla olemassa lähes 33 vuotta ennen purkamistaan. Se nousi huvipuistoalueelle Näsijärven rantaan vuonna 1978, alunperin tosin nimellä Kummitusjuna. Vuonna 1985 rakennus sai jylhän tornimaisen fasadin ja muuttui virallisesti Kummituslinnaksi. Rakennus ja sen vertahyytävät asukit olivat suurelta osin huvipuistotaiteilijana tunnetun Ari Backmanin persoonallisia luomuksia. Vuosituhannen vaihteessa Kummituslinna sai uusia asukkeja, uuden ulkomuodon ja uuden (kenties Suomen huvipuistohistorian vaikeimman) nimen, Orlochlessin Torni. Hassujen hirviöiden valtaama rakennus seisoi paikallaan aina syyskuuhun 2011 saakka, jolloin se lopulta purettiin kokonaan.

Kentsu Productionsin fantasiahahmot Kreisi Drakkis & PikkuHirviöt syntyivät vuosien 1985-1988 aikana mielikuvittaja Kenneth Sundbergin kynästä. Hahmot esittäytyivät suurelle yleisölle ensikertaa kun Orlochlessin Torni avasi narisevat ovensa keväällä 2000 Tampereen Särkänniemen Elämyspuistossa. Kuluneiden yhdentoista vuoden aikana Orlochlessin Torni on opittu tuntemaan Suomen lapsiystävällisimpänä kummitusjunana, vaikka seikkailu ehti vuosien varrella muuttua monesti.

Särkänniemen Orlochlessin Torni ei ollut shokkisäikyttelyyn tyytyvä tavanomainen kummitusjuna. Juuriltaan tämä seikkailu oli "dark ride" - (eli "darkkis") - jossa elämys, tarina ja tunnelma saavat pääroolin kummituksien ja ahdistavan kauhun sijasta. Särkänniemen Orlochlessin Tornin seikkailu sopi perheen pienimmillekin. Ahdistavia shokkisäikytyksiä ja korvia vihlovia tehosteääniä ei Orlochlessin Torni sisältänyt.

Särkänniemen Orlochlessin Torni sai alkunsa kesällä 1999, jolloin Kenneth Sundberg tarjosi Särkänniemelle kolmea erilaista kummitusjunakonseptia. Näistä kolmesta Särkänniemen johto valitsi Kreisi Drakkiksen & PikkuHirviöiden "Torni-seikkailun" kummitusjunan kohderyhmälle sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Kuten muutkin Sundbergin esittämät konseptit (muun muassa Kauhistuttava Suomalainen Sauna Seikkailu), oli Orlochlessin Tornin "darkkis" muokattu Särkänniemen vanhaan kummitusjunarakennukseen sopivaksi. Niinpä uusi "darkkis" toteutettiin vanhan rakennuksen ehdoilla, rajallisiin tiloihin, rajoitetuin valo- ja äänentoistosysteemein ...ja erittäin halvalla kokonaisbudjetilla. Legendaarisen huvipuistotaiteilija Ari Backmanin luoma Kummituslinna sai aurinkoisemman olomuodon, mutta linnan kaikki asukit löysivät paikkansa Orlochlessin Tornin seikkailussa.

Toisin kuin "dark ridet" yleensä, Särkänniemen Orlochlessin Torni ei käyttänyt fluorisoivaa ultraviolettivalaistusta (joka saa mm. valkoiset vaatekappaleet hehkumaan aavemaisen vaaleina ja erityismaalein maalatut litteät lavasteet muuttumaan hämmästyttävän kolmiulotteisiksi). Torni-seikkailu ei sisältänyt myöskään monimutkaisia erikoistehosteita, ja liikkuvia hahmojakin on vain muutama. Tornin jonotusalue sisälsi seikkailun ainoat äänitehosteet - (jopa yhden PikkuHirviöiden keskustelun) - mutta sisäradalla taustalla soi ainoastaan taustamusiikki. Näistä kaikista puutteista huolimatta Torni-seikkailun tunnelmaa korosti vahva väripaletti sekä lukuisa määrä yksityiskohtia, joista lähes kaikki oli suunniteltu näyttämään hyviltä myös räikeissä huoltovaloissa (seikka johon useimmat aidot "darkkikset" eivät pyri). Tunnelman tärkein aines, sinfoninen taustamusiikki, oli harvinaista herkkua: alkuperäismusiikin sävelsi Christel Sundberg, joka tunnetaan nykyään paremmin taiteilijanimellä Chisu.

Kenneth Sundbergin perustyyli on rikkoa sovinnaisuuden rajoja, yhdistää erittäin räikeitä vastakohtia ja löytää inhimillinen näkökanta mitä yllätyksellisimmistä paikoista.Vaikka Särkänniemen Orlochlessin Torni opittiin tuntemaan Suomen lapsiystävällisimpänä kummitusjunana, edusti sekin Kennethin omalaatuista tyyliä jossa verinen kauhu ja hulvaton lapsenmielisyys yhdistyivät peräti niin saumattomasti, etteivät kovaäänisimmät arvostelijat edes huomanneet kuinka hirvittäviä yksityiskohtia seikkailu todella sisälsi.

Tällä Kentsu Productionsin virallisella sivustolla pääset tutustumaan Orlochlessin Torniin perusteellisesti. Rullaamalla tätä sivua alemmaksi löydät Torni-sivustomme sisällysluettelon. Huomaa, että Särkänniemen alkuperäisistä kummitusjunista löydät laajemman esittelyn www.KenNetti.fi -sivustolta. Kummitusjunarakennuksen purku on dokumentoitu laadukkain valokuvin www.huvipuisto.net -sivustolla.

***TÄRKEÄÄ***
Orlochlessin Torni ei ole enää olemassa Särkänniemen elämyspuistossa. Tampereen Särkänniemi Oy ei ole vastuussa mistään materiaaleista, joita tältä Kentsu Productionsin viralliselta Torni-sivustolta löytyy.

HUOMIO: Särkänniemen Orlochlessin Torni luotiin perheen pienimmille. Siitä huolimatta ajelu, kuten myös tämä internet-sivusto, kertoo kummitusjunasta ja sisältää useita valokuvia, luonnoksia, aiheita ja tekstejä jotka saattavat järkyttää ketä tahansa. Suosittelemme että perheen pienimmät tutustuvat vakavalla varoituksella varustettuihin kuvagallerioihin ainoastaan huoltajan seurassa.

Orchlessi? Oglessim??
Orlo-mikä--??

Äännetään OR/LOK/LESS:
Nimi voi olla peräisin vanhasta saksankielisestä sanasta "Orlogschiff", joka tarkoittaa sotalaivaa. Saksankielellä "Orloch" saattaa olla omalaatuinen yhdistelmä sanoista "oral" (=suullinen) ja "Loch" (=reikä, aukko, kolo, luola, vankikoppi). Nimi on kuitenkin suuremmalla todennäköisyydellä englanninkielistä alkuperää ja peräisin skotlannista ja yhdistelmä sanoista "ore" (=malmi), "loch" ja "lough" (=järvi), "less" (=vähemmän/pienempi, vähäisempi), tosin liitteenä myös -ton, -tön, ja saattaa myös tulla sanasta "lessee" (=vuokralainen, vuokraaja). Jos näihin on uskominen, tarkoittaa nimi suomenkielellä jotakin välillä "vähäinen malmijärvi" - "malmijärvetön" - taikka "malmijärven vuokralainen".

Tosin ihan "aikuisten oikeasti" kreivi Orlochless on nimetty inspiraationsa, F.W. Murnaun klassikkoelokuva Nosferatun alkuperäisen nimihahmon, kreivi Orlokin, mukaan.

Orlochlessin Torni

F A K T A T
Sijainti: Särkänniemen elämyspuisto,
Tampereen kaupunki, Suomi
Alkuperäisnimi: Orlochlessin Torni
Muut nimitykset: "kummitusjuna"
ja "kummituslinna"
Ensimmäinen ajelu: huhtikuun 30, 2000
Viimeinen ajelu: elokuun 27, 2011
Projektin rahoitus: Tampereen Särkänniemi Oy
Samassa alkuperäisrakennuksessa
sijaitsi aiemmin:
Kummitusjuna (1978-1984)
Kummituslinna
(1985-1999)
Alkuperäinen (1978-1999) fasadisuunnittelu,
alkuperäistaide, somistus ja useimmat
hahmototeutukset: Ari Backman
Laitesysteemi: yksiraiteinen "dark ride"
Alkuperäisvaunujen suunnittelu ja toteutus:
Modern Products,
England
Vaunujen kapasiteetti: 2 - 3 henkilöä per vaunu
Vaunujen lukumäärä: 6
Ajelun kesto: n. 75 sekuntia
Radan pituus (epävirallinen tieto):
noin 70 metriä

Särkänniemen Orlochlessin Tornin
suunnittelu ja projektin johto:
Kenneth Sundberg
(Kentsu Productions Oy Ltd)
Rakenteelliset ja sähkötekniset työt:
Tampereen Särkänniemi Oy
Valaistussuunnittelu, somistuksen toteutus,
hahmomodifikaatiot, uusien hahmojen työstö,
ja kokonaisuuden somistuksellinen ylläpito:
Kenneth Sundberg
Musiikin sävellys ja alkuperäistuotanto:
Christel Sundberg (aka Chisu)
Musiikin ja audiomateriaalin
masteroinnin sekä remasteroinnin
tekninen asiantuntemus:
Ari Sunell, SLP Studio,
Helsinki
Musiikin ja muiden audioprojektien johto:
Kenneth Sundberg
2005 jonotusalueen "audiolooppi"
sisältää ääninäyttelijöinä: Susan Henriksson,
Hymy Joutsiniemi
ja Christel Sundberg
"Audioloopin" alkuperäisdialogit peräisin
vuoden 2001 Kirjaliton "Musiikkisatu" -äänitteestä
jonka kustansi ja julkaisi: Egmont Kustannus Oy Ab
(Huomio: Varsinainen ajelu sisälsi ainoastaan
taustamusiikin, ei tehosteita eikä puhetta)

Muutamia lukuja kesältä 2009:
Kolmiulotteisia hahmoja: 21 kpl
Pneumaattisesti liikkuvia hahmoja: 4 kpl
Pneumaattisesti liikkuvia esineitä: 6 kpl
Puulevystä tehtyjä PikkuHirviöitä: 26 kpl
Tunnelmavalolamppuja rata-alueella: 30 kpl
Tunnelmavalolamppuja jonotusalueella: 9 kpl
(Musiikki)-kaiuttimia rata-alueella: 4 kpl
Kaiuttimia jonotusalueella: 3 kpl
Sisäradan musiikkiteeman kesto: 3 min
Jonotusalueella musiikkia ja ääniä
yhteensä 23 minuutin verran
Puiden tekolehtiä Yöpuutarhassa: 12350 kpl
Ruusuja ja muita kukkia Yöpuutarhassa: 100 kpl
Eripaksuisia köysiä Rukkilukin seitteihin:
ainakin 140 metriä

Valokuvallinen Kiertoajelu
Seikkailu Orlochlessin Tornissa

Astu sisään ja koe Orlochlessin Tornin todellinen sydän. Tunnelmalliset valokuvakollaasit esittelevät koko Torni-seikkailun oikeassa, ajelun mukaisessa järjestyksessä - mutta toisin kuin ajelussa, tässä valokuvallisessa elämyksessä sinulla on aikaa nähdä myös ne lukuisat pienet yksityiskohdat jotka usein vilahtavat silmien ohi runsaan minuutin mittaisen pika-ajelun aikana. Näillä kuudella sivulla tutustut Tornin menneeseen, nykyisyyteen (...ja ehkä tulevaankin?).

H U O M I O I
että tämä valokuvallinen
kiertoajelu sisältää useita
spoilereita matkan varrelta
sekä myös PELOTTAVAA
valokuvamateriaalia!

Sivu I
Prologi
Salainen Sisäänkäynti
(Jonotusalue)

Sivu II
Maanalainen Luolasto
Kryptat

Sivu III
Vankityrmä
(PikkuHirviöt Pelastavat Drakkiksen)

Sivu IV
Kauhujen Keittiö
Pimeät Kammiot

Sivu V
Orlochlessin Raivo
(Pimeissä Kammioissa)
Ruokasali

Sivu VI
Yöpuutarha
Exit

V I R A L L I N E N
Orlochlessin Torni Sivusto
Kentsu Productionsin Nettisivustolla

Klikkaa mieleistäsi otsikkoa tai käy kaikki perussivut läpi järjestyksessä painamalla sivun alaosassa olevaa tekstiä "Jatka (Seuraavalle) Sivulle".

PERUSSIVUJEN OTSIKOT
JA SISÄLLYSLUETTELO

A l o i t u s

Olet nyt tässä!
1. Etusivu
Esittely, Varoitukset
& Sisällysluettelo

2. PikkuHirviöt Valtaavat
Kummituslinnan

Alkuperäistarina
Aito Orlochlessin Torni

Extraliite:
Vaunureitin Kuvaus -
Ihan Ensimmäinen Versio

3. Kummituslinna Inspiroi
Uusia Hirviöitä

...ja Käsikirjoituksen
Seikkailulle 2000-2004

Toisinpäin Käännetty Seikkailu
2005-2011

Extraliite:
Sisäradan Muutokset
1999-2011

Tutustu lähemmin
Särkänniemen Kummitusjuniin ja
Ari Backmanin Kummituslinnaan
KenNetin Darkkis-Tietokannassa!

* * * *

T u l o s s a !

F a s a d i

4. Orlochlessin Torni Nousee
Fasadin Alkuperäinen Muutostyö 2000
Fasadin Kuvagalleria 1999-2004

5. Fasadin Muutokset 2005-2006
Fasadin Muutostyö Kaudeksi 2005
Jonotusalueen Muutokset
Fasadin Kuvagalleria 2005-2006

Extraliite:
Jonotusalueen Salaisuuksia 2000-2006

* * * *

S i s ä r a t a

H U O M I O !
Sivut 6 - 12
esitetään vielä toistaiseksi
vuoden 2010 tiedoilla.

6. Kummituslinnasta Orlochlessin Torniksi
Sisäradan Alkuperäinen Muutostyö 2000
Sisäradan Käsikirjoitus 2000-2004
Hahmojen Toteutus
Extraliite:
Sisäradan Muutosprosessi 2000-2005

7. Vanha Torni Synkkenee
Sisäradan Suuret Muutokset 2005
"Kuollutta ja Kuopattua" - Valokuvagalleria

8. Yöpuutarha Laajenee
Kesän 2005 Suurin Muutos Sisäradalla
Valokuvagalleria

9. Varjojen Väki Nousee
Sisäradan Hirvittävimmät Hahmot & Synkimmät Salaisuudet
Miksi Miehiä Kidutetaan Orlochlessin Tornissa?

Extraliite 1:
"Kryptat" - Varjoväen Valokuvagalleria
Extraliite 2:
"Kammioiden Kauhuja" & "Kidutuskammio"
Valokuva- ja piirrosgalleriat

E l ä m y s

Sivuston
uudistaminen on vielä
toistaiseksi kesken!

10. Uusia Tuulia Vanhassa Tornissa
Elävien Kummitusten Päättäjäisrieha 2005
Salaisuuksia "Hullun Tohtorin Laboratoriosta"
Aitoja Kummituksia Orlochlessin Tornissa
Valokuvagalleria

Extraliite:
Millaista On Toimia Kummituksena?

(2005 Päättäjäisriehan Kummittelijat Kertovat)

11. Kymmenen Vuotta Tornin Sinfonioita
Orlochlessin Tornin Monet Äänimaailmat 2000-2010
Säveltäjä Christel Sundberg alias Chisu
Tietoa Musiikista ja Muista Äänistä

Extraliite:
Jonotusalueloopin Sisällysluettelo
"Orlochlessin Tornissa Soi" Laulunsanat
Promootio-CD:n Sisällysluettelo

12. Pikkuisten Hirviöiden Mesta
"Ihan Lälly Laite...?"
Orlochlessin Tornin Perintö

Tunnelmallinen Valokuvagalleria
Iloinen Väripiirrosgalleria
sekä
dark ride linkkejä

_____________________________________

Kaikki Särkänniemen Orlochlessin Torniin
liittyvä alkuperäistaide & hahmot
© COPYRIGHT 1985-2013 Kentsu Productions.

V I R A L L I N E N
Orlochlessin Torni Sivusto
Kentsu Productionsin Nettisivustolla

Sivuston suunnittelu & ylläpito:
Kenneth Sundberg

EXCLUSIVE PHOTOS
E r i t y i s v a l o k u v a t
tälle nettisivustolle
Alkuperäisotokset:
Pia Lindström

Kenneth Sundberg

MUUT VALOKUVAT
Alkuperäisotokset:
Markku Wiik
Anuliina Savolainen
Juha Puusaari

________________________________

Kentsu Productionsin virallinen nettisivusto
© COPYRIGHT 2002-2013 Kentsu Productions Oy Ltd.
Lukuunottamatta muutamia valokuvia, kaikki sivustoon liittyvät
tekijänoikeudet omistaa Kenneth Sundberg ja Kentsu Productions.
Tämä sivusto esittelee mielikuvittaja Kenneth Sundbergin
kaupallista taidetta
. Kentsu Productions ja Kenneth Sundberg eivät
edusta tällä saitilla mainittuja käyttöoikeuksien haltijoita tai
heidän näkemyksiään. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai
muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen
ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme
nopeasti ratkaista ongelman.

________________________________